
Składniki
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
null
0.5 łyżki
0.3 szklanki
null
2 sztuki
null
2 łyżki
null
1 łyżka
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżeczka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka umyć i natrzeć solą, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Jarzyny obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach.
Krok 2
Udka usmażyć na maśle.
Krok 3
W rondlu stopić masło, włożyć warzywa, na warzywach ułożyć udka podlać bulionem Knorr, dusić około 40 minut.
Krok 4
Dodać imbir, cukier, gałkę, goździki i skórkę z cytryny. Dusić 1 minut.
Krok 5
Dodać karmel, starty chleb, powidła, sok z cytryny i woni, dusić jeszcze 5 minut. Udka wyjąć, sos przetrzeć przez sito, doprawić, Podgrzać.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej