Kapusta z grzybami w karnawale przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grzybami w karnawale

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 szklanki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 kilogram

1 sztuka

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalać szklanką wody i zostawić namoczone na godzinę . Ugotować w wodzie w której się moczyły . Odcedzić zachowując wywar z gotowania .

Krok 2

Kiszoną kapustę trzeba przed obgotowaniem sprawdzić na ile jest kwaśna . Jeśli zachodzi taka potrzeba przepłukać. Zalać wodą tak by ją zakrywała i gotować godzinę . Odcedzić pozostawiając ok. 1 szklanki wywaru .

Krok 3

Pokroić w paseczki odcedzone grzyby . Do kapusty wlać olej i wywar z grzybów . Wrzucić kostkę Bulionu grzybowego i miód . Dobrze wymieszać. Dusić na małym gazie 2 godziny . Wystudzić . Ponownie dusić godzinę ( może to być następnego dnia . Doprawić do smaku pieprzem mielonym i Delikatem . Z kapusty powinien odparować prawie cały płyn .

Krok 4

Taką kapustę podajemy nie tylko na Wigilię ale również jako alternatywę ciężkiego bigosu z pieczonymi mięsami ( albo pieczoną białą kiełbasą ) w karnawale . Można jej też używać jako farsz do pierogów lub krokietów .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej