Curry dyniowe z kurczakiem i ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z dynią

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

500 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w pasterki. Z dyni usuwamy skórkę i kroimy w niewielką kostkę. Cebulę siekamy.

Krok 2

Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i warzywa. Obsmażamy. Smażymy na małym ogniu, aż wszystko zmięknie.

Krok 3

Dodajemy śmietankę oraz przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy do smaku.

Krok 4

Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 5

Podajemy w osobnych miseczkach ryż i curry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Curry z kalafiora
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z dyniąCurry z dynią

Spektakularne dania wcale nie muszą być skomplikowane, niekoniecznie wymagają też zamknięcia się w kuchni na całe popołudnie. Zaskocz dziś swoich bliskich niecodziennym smakiem i przygotuj curry z dynią. Sezon na dynie przypada na październik oraz listopad, ale czasem można znaleźć je w sklepach nawet wczesną wiosną. Do przyrządzenia dania wykorzystaj dynię Hokkaido. Ta japońska odmiana ceniona jest szczególnie ze względu na łatwość przygotowania i znakomity smak. Dynia Hokkaido ma niewielkie rozmiary, a po smażeniu będzie idealnie miękka. Sos curry zrób na bazie zielonej pasty curry. Jest ona równie ostra jak czerwona, z delikatnie wyczuwalną jednak nutą słodyczy. Dodatek ryżu, kurczaka oraz soczystych pieczarek sprawi, że ta potrawa z powodzeniem może być serwowana jako danie obiadowe albo kolacja na ciepło. Uczta dla podniebienia gwarantowana.