Cykoria faszerowana kaszotto grzybowym z grzybami shitake
łatwe
32 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
50 gramów
100 gramów
50 gramów
250 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 pęczek
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w kosteczkę, grzyby zalej wrzątkiem i odczekaj aż zmiękną następnie pokrój w paseczki, groszek pokrój podobnie jak grzyby w paseczki, posiekaj pęczek natki kolendry. Rozdziel i umyj liście cykorii, ser zetrzyj na tarce.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i grzyby, dodaj kaszotto, całość zalej 300ml wody i mlekiem kokosowym, gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie płyn.

Krok 3
Na sam koniec dodaj groszek i kolendrę, wymieszaj razem.

Krok 4
Ugotowane kaszotto nałóż w liście cykorii, oprósz z wierzchu tartym serem. Liście ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 200*C do momentu zarumienienia się sera. Zapieczone liście ułóż dookoła na okrągłym talerzu.


Dobra rada:
Faszerowane warzywa to danie, które nigdy się nie znudzi! Dlaczego? To od Ciebie zależy ostateczny skład potrawy oraz to, jakich składników użyjesz. Jedno jest pewne – w każdej kombinacji smakują inaczej. Pora na coś nieoczywistego! Sprawdź przepis na cykorię faszerowaną kaszottem grzybowym z grzybami shitake już dziś!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników nadziewanych potraw. Takich dodatków z pewnością jeszcze nie próbowałeś!
Na jaką okazję?
Jeśli zależy Ci na tym, aby komuś zaimponować, ta potrawa to Twoja tajna broń! Miej zawsze pod ręką przepis na cykorię faszerowaną kaszottem.
Czy wiesz, że?
Grzyby shitake pochodzą z Japonii, gdzie rosną na drzewach shii.
Dla urozmaicenia:
Ugotowane kaszotto grzybowe z grzybami shitake możesz oprószyć świeżo startym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej