Składniki
8 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
6 ziaren
0.25 łyżeczki
3 sztuki
4 łyżeczki
3 łyżki
1 łyżeczka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Słoiki umyj, wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut, tak aby były idealnie czyste.
Krok 2
Rozbij główki czosnku na oddzielne ząbki, zalej je wrzącą wodą, odstaw aby ostygły – będzie je łatwiej obierać . Chili pokrój w plastry.
Krok 3
Na dno słoików dodaj przyprawy - gorczycę, ziele angielskie i goździki, włóż po kilka plastrów chili oraz gałązkę tymianku. Słoiki, jak tylko to możliwe, wypełnij ściśle ząbkami obranego czosnku.
Krok 4
W garnku zagotuj szklankę wody, dodaj do niej ocet spirytusowy, cukier i sól, całość dokładnie wymieszaj. Gorącą jeszcze marynatą zalej słoiczki z czosnkiem pozostawiając tylko około 1cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoja. Na wierzch zalewy dodaj łyżeczkę oliwy. Słoiki mocno zakręć.
Krok 5
Umieść w garnku wyścielonym gazetami, zalej gorącą wodą i pasteryzuj gotując przez około 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmij z garnka, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.

Dobra rada:
Do słoiczka, dla lepszego smaku, można dodać plaster imbiru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czosnek marynowany - VIDEO
Czosnek stanowi podstawę wielu dań, ponieważ dodaje im charakteru. Choć mały i niepozorny, to charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Czosnek marynowany to coś, czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które lubią nieco ostrzejsze smaki. Niedoprawionym posiłkom mówimy nie!
Na jaką okazję?
Czosnek marynowany może być bazą mnóstwa dań. Dzięki niemu przygotujesz całą gamę posiłków – od makaronów po pieczenie! Chętnie wykorzystuje się go w wielu kuchniach świata.
Czy wiesz, że?
Czosnek znany jest już od wieków. Dla Egipcjan stanowił podstawę diety i dodawał ludności sił podczas budowania piramid.
Dla urozmaicenia:
Dla lepszego smaku do słoika z czosnkiem marynowanym możesz dodać plaster imbiru.