Delikatny królik duszony w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatny królik duszony w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

500 mililitrów

0.5 litra

10 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso królicze umyj dokładnie pod bieżącą wodą i podziel na mniejsze części. Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż każdy kawałek przez ok. 10-15 minut.

Krok 2

Razem z tłuszczem przelej do brytfanki, dodaj pokrojony w kostkę boczek, przyprawy i połowę posiekanej drobno natki pietruszki. Obsmaż dodatki i podlej gorącym bulionem wymieszanym z piwem. Duś na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny.

Krok 3

Na 30 minut przed końcem wrzuć śliwki.

Krok 4

Gdy mięso królicze będzie już miękkie, wyłóż je na półmisek, a z pozostałego bulionu, piwa i wytopionego tłuszczu przyrządź sos.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kanapki z twarożkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej