Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

heart
114 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

16 łyżek

surówka:

600 gramów

8 garść

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu.

Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos: Knorr Family Fix Spaghetti Bolognese z warzywami wymieszaj z wodą i kaparami.

Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - Krok 2

Krok 3

Filet z dorsza pokryj sosem Spaghetti Bolognese. Zapiekaj w naczyniu żaroodpornym ok. 10 min. w temp. 180 °C. Gotową potrawę posyp świeżą natką pietruszki.

Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj surówkę: umyj warzywa i połącz je z olejem. Całość posyp uprażonymi nasionami słonecznika i kiełkami brokułów. Podawaj rybę z kaszą i surówką.

Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B1, B6, B12 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami

Posiłki, których bazą jest ryba, stanowią wyśmienite rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Pyszna propozycja? Dorsz pieczony w sosie pomidorowym. Uzupełnij go marynowanymi kaparami oraz udekoruj natką pietruszki.

Dla kogo? To wyśmienita potrawa na rodzinny obiad oraz inne uroczystości w gronie bliskich. Z pewnością zasmakują w nim duzi i mali, starsi i młodsi, a przepis na smakowitego dorsza w pomidorowym sosie na stałe zagości w domowym menu.

Na zdrowie! Potrawa dostarcza naszemu organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych. Wśród nich znajduje się między innymi kwas foliowy, który odpowiada m.in. za właściwe działanie układu krwiotwórczego. Foliany pomagają także w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Bierze również udział w prawidłowym podziału wszystkich komórek ustrojowych. Nie dość, że smacznie, to jeszcze bardzo zdrowo!

Czy wiesz, że? Dorsz to rewelacyjne źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i składników mineralnych m.in. jodu, który pomaga w prawidłowej pracy tarczycy i produkcji jej hormonów.