Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO
łatwe
4532 osoby zapisały
Składniki
600 gramów
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Majonez wymieszaj w miseczce z musztardą, skórką cytryny, pesto oraz posiekaną natką pietruszki.

Krok 2
Polędwicę ryby umyj i osusz na papierowym ręczniku. Następnie pokrój na mniejsze porcje i zamarynuj.

Krok 3
Wszystkie warzywa rozdrobnij: marchewkę i cukinię pokrój w półplastry, paprykę oraz cebulę w nieduże cząstki, natomiast selera obierz z włókien i pokrój w mniejsze kawałki pod skosem.

Krok 4
Warzywa podsmaż przez 2-3 minuty na rozgrzanej patelni z oliwą, dopraw do smaku przyprawą Knorr. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 5
Na warzywach ułóż kawałki zamarynowanej ryby. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 8-10 minut (w zależności od grubości polędwicy). Podawaj od razu po upieczeniu.


Dobra rada:
Aby urozmaicić danie, rybę przed upieczeniem możesz posypać startym parmezanem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO
Delikatne mięso ryby i podsmażone warzywa to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Dorsz pieczony w warzywach jest soczysty i aromatyczny zarazem. Na początek rybę zamarynuj w zalewie, którą przygotujesz z majonezu, musztardy Dijon, pesto z czerwonych pomidorów, skórki z cytryny i posiekanej natki pietruszki. Czerwoną cebulę, cukinię, seler naciowy, marchewkę i paprykę podsmaż na patelni z przyprawami, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułóż zamarynowane kawałki ryby i wstaw całość do piekarnika. Przed pieczeniem możesz dodatkowo posypać danie startym parmezanem lub serem żółtym gouda. Gotową potrawę serwuj zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorąca. Podawaj ją solo lub z grillowaną ziołową bądź czosnkową bagietką. Będzie bardzo smaczna również w połączeniu z wytrawnymi paluszkami z ciasta francuskiego. Jeśli masz ochotę na wyraziste, bogate w warzywa i przyprawy danie, przygotuj dorsza na pieczonych warzywach. Pomoże Ci w tym podany tutaj przepis.