Drożdżowe kluski z jagodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżowe kluski z jagodami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżeczka

5 dekagramów

2 sztuki

0.5 kilograma

5 dekagramów

1 łyżeczka

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże, wsyp cukier i szczyptę soli.

Krok 2

Mąkę przesiej, wbij jajka i dodaj roztopioną margarynę.

Krok 3

Wlej rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Ciasto podziel na porcje wielkości pączka. Do środka wkładaj po łyżce umytych i osączonych jagód, formuj kulki.

Krok 5

Garnek napełnij do połowy wodą, przykryj gazą, którą przymocuj gumką.

Krok 6

Kiedy woda zawrze, układaj na gazie kluski i przykryj miską o średnicy garnka. Gotuj na parze przez około 7 minut.

Krok 7

Przestudź i posyp cukrem waniliowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Klasyczny sos tatarski
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej