
Składniki
300 gramów
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
0.5 łyżki
0.5 łyżeczki
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.
Krok 2
Kurczaka pokrój w grubą kostkę, oprósz przyprawą Knorr, dodaj kumin i kolendrę. Skrop oliwą i wymieszaj.
Krok 3
Cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę tej samej wielkości, co mięso. Na rozgrzanej patelni zrumień mięso, dodaj cebulę oraz paprykę.
Krok 4
Do mięsa i warzyw wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut.
Krok 5
Następnie do sosu wsyp makaron, ponownie zagotuj. Gotowy wyłóż na talerze i udekoruj ulubionymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Farfalle z kurczakiem
Makaronowe kokardki i kawałki soczystej piersi z kurczaka – oto sposób na smaczny obiad. Przygotowanie dania rozpocznij od makaronu – powinien być ugotowany na półtwardo. Następnie zajmij się mięsem: kurczaka pokrój w grubą kostkę, skrop oliwą i dokładnie rozprowadź na jego powierzchni przyprawy (oprócz tej do mięsa, świetnie sprawdzi się kumin oraz kolendra). Wrzuć kawałki kurczaka na patelnię, po czym dodaj cebulę oraz paprykę. Po chwili wlej śmietanę o 36% zawartości tłuszczu i doprowadź całość do wrzenia. Pamiętaj o mieszaniu – dzięki temu zapobiegniesz przypaleniu się śmietany. Kiedy w naczyniu wytworzy się sos, zmniejsz ogień i dodaj ugotowany makaron. Gotowe danie warto przystroić świeżymi ziołami – drobno posiekaną kolendrą, szczypiorkiem lub bazylią. Smaku nada również starty na małych oczkach tarki parmezan. Sposób na jeszcze bardziej urozmaicone danie? Dołącz do makaronu więcej warzyw, np. pomidorki koktajlowe lub pokrojoną w plastry i podsmażoną na oliwie cukinię. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.