
Składniki
400 gramów
2 sztuki
30 gramów
30 gramów
250 mililitrów
100 mililitrów
1.5 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany przekrawamy wzdłuż i drążymy środki.
Krok 2
Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju a następnie dodajemy sos Toscana. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aby sos się zredukował.
Krok 3
W garnku z grubym dnem topimy masło i dodajemy mąkę. Intensywnie mieszamy i wlewamy mleko. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sól, pieprz i gałkę do smaku oraz jogurt i ser.
Krok 4
Bakłażany faszerujemy mięsem z sosem, a wierzch polewamy sosem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 45 minut (pod przykryciem).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej