Rolada z boczku - faszerowana mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Rolada z boczku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
254 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

573 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

2 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przetnij boczek w połowie grubości na pół, nie docinając do końca. Obsyp go dokładnie Przyprawą do karkówki Knorr.

Krok 2

Cebule pokrój w piórka i podsmaż na patelni. Czosnek posiekaj.

Krok 3

Wymieszaj cebulę z mięsem mielonym, dodaj czosnek, majeranek oraz pieprz.

Krok 4

Tak przygotowany farsz nałóż na boczek, zwiń w roladę i obwiąż dobrze mocną nicią, aby podczas pieczenia się nie rozwinęła.

Krok 5

Umieść roladę w woreczku dołączonym do przyprawy Knorr i piecz w temperaturze 180° C przez około 2 godziny.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj roladę na gorąco z czerwoną kapustą, lub na zimno jako wędlinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fish and Chips
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada z boczku Rolada z boczku

Rolada z boczku to idealne danie na wiele okazji. Doskonale sprawdzi się na świąteczny obiad czy uroczystą kolację, a także na co dzień – jako smaczna wędlina do kanapek. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. boczku, mielonego mięsa, cebuli oraz przypraw. Nacięte do połowy mięso starannie natrzyj przyprawą i podsmaż na patelni. Następnie przyrządź farsz – podsmażoną cebulę wymieszaj z czosnkiem, majerankiem oraz pieprzem. Aby jeszcze bardziej wzbogacić jego smak, dopraw go słodką papryką w proszku, suszoną bazylią oraz oregano. Roladę z boczku dokładnie obwiąż (tak, by zachowała swój kształt podczas pieczenia) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pamiętaj, że gotowe danie możesz również serwować na gorąco, np. z sałatką z czerwonej kapusty lub startą marchewką. Jako dodatek idealnie sprawdzą się także kiszone ogórki. Zanim jednak zaczniesz kroić roladę, odstaw ją na chwilę w chłodniejsze miejsce (zapobiegniesz w ten sposób wypłynięciu z niej soków). Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła.