Faszerowany kalafior z rusztu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowany kalafior z rusztu

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżeczki

200 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

150 gramów

20 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz: Filety zmielić i wymieszać z przyprawami. Cebulkę i pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na oliwie - dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty żółty ser i jajko- wymieszać.

Krok 2

Kalafiora zblanszować w osolonej wodzie. Położyć na folii aluminiowej głąbem do spodu. Wyciąć kilka różyczek. Nafaszerować kalafior farszem (także od spodu; farszu jest sporo, więc należy go powciskać między różyczki kalafiora i nałożyć 'z górką'), wetknąć wcześniej wycięte różyczki.

Krok 3

Skropić oliwą, posypać odrobiną sera żółtego, zawinąć w folię, piec tacce na grillu przez ok. 80min. Następnie odkryć i podpiec przez kolejne 5-10min. Dobrze smakuje z sosem tzatziki lub czosnkowym; można również posypać bułką tartą zarumienioną na maśle. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywa z dipem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej