
Składniki
5 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę płuczemy dokładnie, a następnie doprawiamy marynatą i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Krok 2
Marchewkę ucieramy na tarce, a cebulę kroimy w pół plasterki. Warzywa obsmażamy z dodatkiem oleju kilka minut. Dodajemy do nich musztardę, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i pieprz. Całość przesmażamy jeszcze kilka minut delikatnie mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku Delikatem.
Krok 3
Rybę kroimy w kawałki, obtaczamy w mące i smażymy. Następnie układamy w półmisku i przykrywamy warzywami. Odstawiamy na kilka godzin by smaki się przegryzły. Podajemy na zimno lub ciepło - kwestia gustu. Smacznego!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba po grecku
Rybę po grecku podaje się głównie w święta Bożego Narodzenia, jednak równie dobrze sprawdza się jako codzienna kolacja czy obiad. Wybierz swoją ulubioną rybę (warty zarekomendowania jest mintaj), dokładnie ją oczyść i odpowiednio zamarynuj. Jeśli chcesz, by miała nieco kwaskowaty posmak, skrop ją sokiem z połówki świeżej cytryny lub limonki. Warzywną „pierzynkę” do przykrycia filetu łatwo wykonasz z marchewki, cebuli, liścia laurowego i musztardy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać również seler, pietruszkę lub pomidor. Składniki pokrój i przysmaż na oliwie, doprawiając czarnym pieprzem. Zamarynowaną rybę możesz pokroić na kawałki lub zostawić w postaci całych filetów. Smaż ją otoczoną mąką i bułką tartą, dbając o to aby nie rozpadła się pod wpływem wysokiej temperatury. Kiedy jest już gotowa, połóż ją na talerzu i przykryj wcześniej przygotowaną mieszanką warzywną. Warto odstawić ją na noc do lodówki, gdyż dzięki temu różne smaki będą mogły połączyć się w jeden. Tak przygotowaną podawaj na ciepło lub zimno – według uznania. Skorzystaj z naszego przepisu i już dziś zrób smaczną rybę po grecku.