Kurczak z granatem - filety w sosie: przepis | Przepisy.pl pixel

Filety z kurczaka w sosie z granatów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
287 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

358 osób wydrukowało

Pobierz pdf

564 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

4 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka umyj, osusz, pokrój pod skosem na małe kotlecik. Mięso przełóż do miski, dodaj oliwę i Przyprawę do złocistego kurczaka Knorr. Przyprawa sprawi, że mięso będzie delikatne, o lekko korzenno-orzechowym posmaku.

Filety z kurczaka w sosie z granatów - Krok 1

Krok 2

Kawałki kurczaka obsmaż delikatnie z obu stron na rozgrzanej patelni, przełóż na bok.

Filety z kurczaka w sosie z granatów - Krok 2

Krok 3

Szalotkę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Papryczkę chilli przekrój na pół, usuń pestki, pokrój w drobną kosteczkę. Owoc granatu turlaj na stole i przekrój na pół. Uderzając w niego łyżką lub trzonkiem noża spraw, aby wszystkie ziarna owocu wypadły do miski.

Filety z kurczaka w sosie z granatów - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni, na której smażyłeś kurczaka, podsmaż chilli i szalotkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pestki granatu i cukier. Smażąc wszystko razem, pozwól, aby cukier uległ karmelizacji. Dodaj wtedy ocet balsamiczny. Całość gotuj ok. 5 minut, aż ocet odparuje i zmniejszając swoją objętość o ¾ .

Filety z kurczaka w sosie z granatów - Krok 4

Krok 5

Do sosu dodaj łyżkę masła i na powrót wrzuć podsmażone mięso. Całość dokładnie wymieszaj, gotując jednocześnie przez 1 minutę. Tak przygotowanego kurczaka ułóż na białym ryżu. Posyp z wierzchu posiekaną natką kolendry.

Filety z kurczaka w sosie z granatów - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uzyskać ładny czerwony kolor sosu, możesz użyć octu winnego i wlać łyżkę grenadyny.

1

Opinie o przepisie

  • Muc Maciek

    Muc Maciek , 27.10.2016

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety z kurczaka w sosie z granatówFilety z kurczaka w sosie z granatów

Jeśli lubisz niebanalne połączenia różnych smaków, spróbuj filetów z kurczaka w sosie z granatów. Aby przygotować to danie, na początek mięso zamarynuj w przyprawach i usmaż. Na tej samej patelni przygotuj sos z szalotki, papryczki chili i granatów. Ostra papryczka bardzo dobrze pasuje do słodko-kwaśnego owocu. Żeby wyciągnąć z niego pestki, przekrój go na pół i ostukując twardą skórkę, wysypuj je do miski. Dobrym sposobem będzie też pokrojenie granatu na ćwiartki i delikatne wyciągnięcie pestek rękami. Uważaj jednak podczas krojenia – granaty są bardzo soczyste. Podsmaż pestki razem z chili i szalotką. Skarmelizuj je, a następnie dodaj trochę octu balsamicznego. Ma lekko winny, słodkawy smak i bardzo dobrze pasuje do mięs. Gotuj sos przez chwilę, aż zgęstnieje, a następnie dodaj do niego piersi z kurczaka. Podawaj danie z ryżem ugotowanym na sypko, np. jaśminowym albo basmati. Całość posyp natką pietruszki lub kolendry. Podaj na przykład z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. Zobacz przepis i sprawdź, jak smakuje kurczak w sosie z granatów.