Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami
łatwe
263 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
100 gramów
1 opakowanie
500 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
1 szczypta
3 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę, krewetki obierz i umyj. Kiełbasę pokrój w krążki, selera oraz cebulę w kostkę. Zioła posiekaj.

Krok 2
W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę, dodaj kurczaka i kiełbasę. Smaż chwilę razem.

Krok 3
Dodaj następnie krewetki, selera oraz przyprawy: liście, ziele, pieprz oraz chilli. Do garnka wlej pomidory i duś razem 2-3 minuty.

Krok 4
Następnie wlej bulion i dodaj Gulasz Knorr. Dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut.

Krok 5
Na koniec dodaj pokrojoną natkę, listki tymianku oraz sos Worcester. Gotowy gulasz podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.


Dobra rada:
Zamiast kurczaka możesz użyć innego mięsa, np. wołowiny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami
Gulasz gumbo to bardzo gęsta zupa pochodząca z Luizjany. Najlepiej sprawdzi się podana jako danie główne, ale również ciepła kolacja. Bardzo ważnym elementem tej jednogarnkowej potrawy jest mięso. Wybierz podudzia z kurczaka bez kości, jednak równie dobrze możesz się zdecydować na kaczkę lub królika. Pamiętaj, aby przed dodaniem krewetek do reszty składników, obrać je i dokładnie umyć. Zamiast nich użyj mięsa kraba lub ostryg – smak będzie zbliżony. Oprócz warzyw zaproponowanych w przepisie dodaj nieco fasolki szparagowej i kukurydzy z puszki. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem, zielem angielskim, kolendrą, słodką papryką w proszku i papryczką chili, która nada całości bardziej wyrazistego smaku. Podsmaż składniki na patelni, pokrojone według wskazówek zawartych w przepisie. Na koniec wlej bulion warzywny i sos Worcestershire, który bardzo dobrze połączy składniki. Podawaj na głębokim talerzu i ozdób gałązkami tymianku lub natką pietruszki. Serwuj z ciemnym wieloziarnistym pieczywem.