Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
237 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 opakowanie

500 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

3 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę, krewetki obierz i umyj. Kiełbasę pokrój w krążki, selera oraz cebulę w kostkę. Zioła posiekaj.

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę, dodaj kurczaka i kiełbasę. Smaż chwilę razem.

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj następnie krewetki, selera oraz przyprawy: liście, ziele, pieprz oraz chilli. Do garnka wlej pomidory i duś razem 2-3 minuty.

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej bulion i dodaj Gulasz Knorr. Dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut.

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj pokrojoną natkę, listki tymianku oraz sos Worcester. Gotowy gulasz podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kurczaka możesz użyć innego mięsa, np. wołowiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz z białym winem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkamiGulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami

Gulasz gumbo to bardzo gęsta zupa pochodząca z Luizjany. Najlepiej sprawdzi się podana jako danie główne, ale również ciepła kolacja. Bardzo ważnym elementem tej jednogarnkowej potrawy jest mięso. Wybierz podudzia z kurczaka bez kości, jednak równie dobrze możesz się zdecydować na kaczkę lub królika. Pamiętaj, aby przed dodaniem krewetek do reszty składników, obrać je i dokładnie umyć. Zamiast nich użyj mięsa kraba lub ostryg – smak będzie zbliżony. Oprócz warzyw zaproponowanych w przepisie dodaj nieco fasolki szparagowej i kukurydzy z puszki. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem, zielem angielskim, kolendrą, słodką papryką w proszku i papryczką chili, która nada całości bardziej wyrazistego smaku. Podsmaż składniki na patelni, pokrojone według wskazówek zawartych w przepisie. Na koniec wlej bulion warzywny i sos Worcestershire, który bardzo dobrze połączy składniki. Podawaj na głębokim talerzu i ozdób gałązkami tymianku lub natką pietruszki. Serwuj z ciemnym wieloziarnistym pieczywem.