Pierś z kurczaka na różowo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka na różowo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
239 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1

300 gramów

300 gramów

300 mililitrów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach na półtwardo. Następnie schłodź je i pokrój w plastry. Podobnie ugotuj buraki, schłodź i również pokrój w plastry.

Krok 2

Oczyść piersi z kurczaka, następnie usmaż na oleju z dodatkiem łyżki masła po około 5 minut z każdej strony.

Krok 3

Następnie zagotuj mleko, podsmaż mąkę na 2 łyżkach masła i dodaj do mleka. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Przypraw je pieprzem, gałką muszkatołową oraz rozkruszoną Przyprawą w mini kostkach Smażona Cebula Knorr.

Krok 4

Na koniec dodaj ziemniaki oraz buraki i całość zagrzej.

Krok 5

Pokrój kurczaka w ukośne plastry i podawaj go na warzywach z ugotowanym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka na różowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka na różowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka na różowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka na różowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka na różowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka na różowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka na różowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka na różowo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka na różowoPierś z kurczaka na różowo

Mięso drobiowe, dzięki swojej delikatności, dobrze komponuje się zarówno z pikantnymi dodatkami, jak i z tymi łagodniejszymi. Pierś z kurczaka na różowo stanowi połączenie wyrazistości smażonego mięsa ze słodko-wytrawną mieszanką warzyw w kremowym sosie. Tworzą go gotowane buraki, ziemniaki oraz przyprawy. Sos z dodatkiem gałki muszkatołowej i pieprzu przyrządza się na bazie mąki i mleka. Jego konsystencja jest aksamitna. Serwuje się go na ciepło, a na nim układa się pokrojoną pierś z kurczaka. Uzupełnienie dania stanowi ryż, ale sprawdzi się też makaron. Wybierz raczej drobniejsze jego rodzaje – pasować będą zarówno kolanka, kokardki, jak i wstążki. Mocno warzywna potrawa nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Podaj zatem do kurczaka sałatkę ze świeżych warzyw. Wypróbuj jej delikatną wersję, na przykład z marchewką i żurawiną. Całość ozdób natką pietruszki. Jeśli szukasz sposobu na smaczne danie z kurczaka, zaserwuj go na różowo! Wykorzystaj podany przepis. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.