Flaczki z boczniaków z majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flaczki z boczniaków

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę kroimy w słupki.

Krok 2

Gotujemy 1,5 l wody z dodatkiem bulionetki Knorr.

Krok 3

Boczniaki kroimy w paseczki. Razem z włoszczyzną dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 20 minut.

Krok 4

Doprawiamy do smaku.

Krok 5

Możemy również zrobić zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki i dodać ją do zupy.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Wiesław Pająk

    Wiesław Pająk , 14.10.2021

    Boczniaki w tej wersji są super moja rodzina składa zamówienia z prośbą abym ugotował

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Flaczki z boczniakówFlaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków to bezmięsna alternatywa dla popularnego polskiego dania. Przypominają mięsną wersję zarówno smakiem, jak i konsystencją, ale są nieco szybsze w przygotowaniu. Sprawdzą się jako ciepłe danie podczas spotkania ze znajomymi, a także jako codzienny obiad. Boczniaki pełne są smaku umami („przyjemnie słonego”), czyli tego, który odpowiada za smak mięsa. Od czego zacząć przygotowywanie potrawy? Najpierw pokrój w słupki marchewkę i pietruszkę, a następnie ugotuj esencjonalny bulion, który będzie podstawą flaczków. Boczniaki podziel w paski i ugotuj je w przygotowanym wywarze razem z warzywami. Pod koniec gotowania dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, która nada zupie charakterystycznego aromatu. Na koniec dosyp odrobinę majeranku, a jeśli lubisz gęstsze zupy, dodaj jeszcze nieco zasmażki. Flaczki z boczniaków podawaj na gorąco, najlepiej z dodatkiem pieczywa, możesz także serwować je w opieczonym wcześniej bochenku chleba. Sprawdź, jak smakują flaczki z boczniaków. Do dzieła!