Frytki z marchewki - z piekarnika, chrupiące: przepis | Przepisy.pl pixel

Frytki z marchewki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
509 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

383 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew wyszoruj, wysusz, pokrój w słupki, które długością i grubością przypominają klasyczne frytki. Pomarańczę umyj i za pomocą tarki o małych oczkach zetrzyj z niej skórkę (tylko kolorową część, ponieważ biała może nadać potrawie niepożądanej goryczki).

Frytki z marchewki - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj oliwę, płynny miód, suszony imbir, przyprawę Knorr, mielony cynamon, skórkę z pomarańczy oraz wiórki kokosowe. Wszystkie składniki połącz w jednolitą marynatę.

Frytki z marchewki - Krok 2

Krok 3

Do powstałej marynaty dodaj pokrojoną w słupki marchewkę i całość dokładnie wymieszaj tak, by przyprawy równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni frytek. Kawałki marchwi dokładnie otoczone oliwą oraz przyprawami ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Frytki z marchewki z piekarnika podawaj solo, z wybranym sosem lub jako dodatek do dań mięsnych.

Frytki z marchewki - Krok 3

Krok 4

Kawałki marchwi oblepione przyprawami ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 25-30 minut.

Frytki z marchewki - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Upieczone frytki warzywne podawaj na zimno lub gorąco – zimne będą bardziej chrupiące. Możesz je podawać jako przekąska z dodatkiem ulubionego dipu np. musztardowo-miodowego, śmietanowego lub serowego.

3

Opinie o przepisie

  • Rafał

    Rafał , 11.02.2022

    Czy te frytki są chrupkie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wika

    Wika , 06.02.2022

    Przepis świetny, ale radzę pokroić frytki trochę grubiej, ponieważ w piekarniku frytki trochę się zmniejszają, ale są bardzo zdrowe!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z marchewkiFrytki z marchewki

Nie trzeba wiele, aby wprowadzić do swojej diety większą ilość warzyw i wyczarować z nich naprawdę ciekawe, a przede wszystkim smaczne, przekąski. Przepis na frytki z marchewki znakomicie wpasowuje się w ten trend.

Dla kogo?

Frytki z marchewki z piekarnika to świetna propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe oblicza powszechnie znanych i lubianych produktów. Słodkie marchewki w pikantnej odsłonie? To jest to!

Na jaką okazję?

Wieczorem, aby nieco zaspokoić uczucie głodu, sięgnij po frytki z marchewki przyrządzone według naszego przepisu. Zapieczone w ten sposób warzywa możesz również użyć jako smaczny dodatek do drugiego dania, a zwłaszcza pieczonych lub grillowanych mięs.

Czy wiesz, że?

Podobno pierwotnie marchewki miały kolor… fioletowy. Pomarańczowa marchew została wyhodowana po raz pierwszy w Holandii w XIV wieku. Obecnie można kupić korzenie marchwi w różnych kolorach od białego, poprzez żółty, klasyczny pomarańczowy, na fioletowych i niemal czarnych kończąc.

Dla urozmaicenia:

Na jednej blaszce z frytkami z marchewki możesz upiec także pietruszkę, selera, czerwonego buraka czy słodkie bataty. Taka różnorodność będzie na pewno mile widziana!