
Składniki
0.5 szklanki
8 sztuk
2 szklanki
8 ziaren
15 sztuk
2 łyżki
8 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj, obierz, do każdego wbij na środku ziarnko pieprzu.
Krok 2
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść ją we wrzątku.
Krok 3
Bulion zagotuj z octem winnym oraz winem, zdejmij z ognia, dopraw do smaku. Dodaj do niego rozpuszczoną żelatynę, całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Powstałą galaretę wylej na spód salaterki (na wysokość ok. 1 cm), włóż na kilka minut do zamrażalnika.
Krok 5
Na stężonej galarecie ułóż krąg z przepiórczych jajek (ułóż je ziarnkami pieprzu do dołu). Zalej kolejną porcją galarety, wstaw do zamrażalnika.
Krok 6
Stężoną wyjmij i posyp obficie odsączonym z zalewy groszkiem. Zalej pozostałą galaretą i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 7
Na półmisku ułóż liście lubczyku (będą tworzyć okrąg wokół galarety), wyłóż gotową galaretę z salaterki. Z pomidorów i majonezu ułóż kolorową dekorację w rogach półmiska.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej