
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
null
250 mililitrów
250 gramów
1 pęczek
null
1 sztuka
400 gramów
150
1 szklanka
2 kilogramy
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej 4 litry wody. Wsadź gicz z liśćmi laurowymi, tymiankiem i winem.
Krok 2
Warzywa pokrój w kostkę. Dodaj cebulę, marchewkę, pora i zagotuj. Zbieraj pianę.
Krok 3
Wyjmij pora, a marchewki po około 15 minutach. Cebulę i mięsko wyjmij po 40 minutach i odstaw.
Krok 4
Wywar przecedź i gotuj przy czym zredukuj objętość wody do 250 ml.
Krok 5
Następnie dodaj śmietanę, sól i pieprz. Wyciśnij sok z cytryny. Zetrzyj skórkę i dodaj ją do sosu i wymieszaj. Na końcu domieszaj masło.
Krok 6
Pokrój na cienki plasterki grzyby. Brokuł podziel na różyczki i przez 3 minuty blanszuj we wrzątku. Dodaj do sosu i zagrzej.
Krok 7
Dołóż pokrojoną w paseczki melisę.
Krok 8
Oddziel mięso od kości a odstawione warzywa z gotowania podziel na kawałki, podgrzej jeszcze w sosie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej