Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym
łatwe
972 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
2 sztuki
100 mililitrów
150 gramów
3 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie umyj, pokrój w cienkie paski lub używając specjalnej tarki – mandoliny z odpowiednimi nożami, pokrój w długi makaron.

Krok 2
Mięso mielone pomieszaj z przyprawą do mięsa mielonego, nada ono kotlecikom odpowiedniego smaku. Z doprawionego mięsa uformuj jak najmniejsze kulki, obsmaż je na patelni przełóż na bok.

Krok 3
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w paseczki cebulę i posiekany czosnek, wlej pół szklanki wody, dodaj śmietanę i posiekany koperek, wrzuć na powrót mięsne kulki, całość chwilę gotuj, dodaj pokrojoną wcześniej cukinię i pomidorki przekrojone na pół. Wszystko razem chwilę zamieszaj, tak aby cukinia zmiękła.

Krok 4
Gotową potrawę przełóż do odpowiedniego naczynia, posyp z wierzchu tartym serem wymieszanym z bułką i zapiecz na złoty kolor około 5 minut pod górna grzałką piekarnika.


Dobra rada:
Dla smaku możesz dodać kilka łyżek kaparów, wzmocnią one smak całej potrawy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym
Szukasz sposobu na zapiekankę inną niż zwykle? Dobrą alternatywą dla ziemniaków czy klasycznego makaronu będzie makaron z cukinii. Warzywo pokrojone w długie paski świetnie zastąpi spaghetti, a ponadto będzie dobrze smakowało w połączeniu z innymi dodatkami. Cukinia świetnie skomponuje się z pomidorem, dodaj więc do dania przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zacznij jednak od podsmażenia mięsnych klopsików. Staraj się formować je w niewielkie kulki. Następnie przygotuj sos koperkowy i podduś chwilę na patelni wszystkie składniki dania, łącznie z cukinią. Dzięki temu smaki zaczną się przenikać, a cukinia zmięknie i zacznie przypominać makaron. Po przełożeniu dania do naczynia żaroodpornego, posyp je tartym parmezanem wymieszanym z bułką tartą. Sięgnij np. po japońską bułkę typu panko, która zawiera duże kawałki pieczywa, dzięki czemu jest bardziej chrupiąca niż klasyczna. Jeśli używasz zwykłej panierki, dobrym pomysłem będzie dodatek pokruszonych sucharków. Dzięki temu na powierzchni zapiekanki utworzy się złocista, chrupiąca skórka. Spróbuj!