Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
łatwe
1668 osób zapisało

Składniki
sos:
1 sztuka
6 sztuk
80 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
pierś z kurczaka:
4 sztuki
300 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby zalej szklanką gotującej się wody, całość odstaw na ok. 10 minut tak aby grzyby zmiękły. W tym czasie na części oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodaj pokrojone w paski suszone grzyby. Całość dopraw pieprzem, dodaj łyżkę bułki tartej. Farsz odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
W piersi z kurczaka zrób nacięcie. W powstałą kieszonkę włóż grzybowy farsz i zepnij wykałaczkami. Mięso oprósz przyprawą do kurczaka. Obsmaż na patelni, a następnie wstaw na około 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pod koniec pieczenia mięso podlej połową szklanki wody. Powstały w ten sposób sok wykorzystaj do przygotowania sosu.

Krok 3
Na tej samej patelni, na której było przygotowywane mięso, na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną szalotkę, posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli. Na koniec do sosu wlej sok z cytryny i 100 ml ciepłej wody lub soku z pieczenia mięsa.

Krok 4
Dodaj sos pieczeniowy Knorr, dzięki czemu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Sos odstaw na bok aby wystygł. Zimny sos połącz ze śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na zimno z mięsem.


Dobra rada:
Zamiast pietruszki do sosu dodaj posiekaną natkę kolendry, sos nabierze jeszcze lepszego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
Szukasz pomysłu na mięso drobiowe w nowej odsłonie? Kurczak faszerowany grzybami to najlepsza opcja. Soczysty, aromatyczny i pyszny! Nadzienie przyrządza się z pieczarek i suszonych grzybów leśnych, dzięki czemu jest bardzo wyraziste. Faszeruje się nim mięso, które następnie jest podsmażane i pieczone w piekarniku. Spróbujesz?
Dla kogo?
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami to idealna propozycja dla fanów mięs o ciekawych wnętrzach. Zaopatrz się w niezbędne składniki i przygotuj danie na podstawie podanego przepisu! To naprawdę proste, a efekty miło Cię zaskoczą. Do dzieła!
Na jaką okazję?
Soczyste drobiowe mięso z wyrazistym grzybowym farszem to propozycja na niedzielny obiad w gronie najbliższych. Możesz również zaskoczyć tym daniem drugą połówkę i przygotować dla niej elegancką kolację. Kurczak faszerowany grzybami leśnymi podbija serca i podniebienia.
Czy wiesz, że?
Aby pierś zachowała soczystość, pod koniec pieczenia podlewa się ją wodą. Powstały sok z mięsa wykorzystuje się do przyrządzenia sosu. Składają się na niego: papryczka chili, szalotka, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Przygotowuje się je na patelni, a następnie odstawia do wystygnięcia. Kiedy są już zimne, miesza się je z sosem czosnkowym.
Dla urozmaicenia:
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami podawana jest z pikantnym gęstym sosem, który podkreśla jej smak. Dołącz do tak przygotowanego mięsa pieczone ziemniaki, warzywa z grilla lub przyrządzone na parze. Kurczak nadziewany grzybami będzie też świetnie współgrać z sałatką ze świeżych warzyw i sera pleśniowego.