Pierś z kurczaka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka z pieczarkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

42

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z kurczaka umyj i osusz. W miseczce wymieszaj przyprawę do kurczaka z oleje i sosem sojowym. W mieszance obtocz mięso i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Krok 2

Pieczarki oczyść, jeśli trzeba opłucz i osusz. Większe poprzekrawaj na połówki albo ćwiartki.

Krok 3

Mocno rozgrzej głębszą patelnię. Połóż na niej kawałki kurczaka wyjętego z marynaty. Obsmaż na rumiano z obu stron i zdejmij na talerzyk. Na patelnię wrzuć pieczarki i smaż na silnym ogniu aż zaczną się rumienić. Dołóż z powrotem kurczaka, wlej marynatę w której leżał i i 3 - 4 łyżki wody, zmniejsz ogień i duś 10 minut żeby kurczak doszedł w środku.

Krok 4

Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka z pieczarkami Pierś z kurczaka z pieczarkami

Pierś z kurczaka smacznie komponuje się z różnorodnymi składnikami. Dlatego warto urozmaicać swoje dania obiadowe, przyrządzając ją na różne sposoby. Spróbuj np. przygotować to mięso z dodatkiem pieczarek. Dzięki nim potrawa zyska wyrazisty smak i zapach. Możesz ją zaserwować z ziemniaczanym purée lub ryżem. Pierś z kurczaka przed smażeniem warto zamarynować. Wykorzystaj do tego oliwę, sos sojowy oraz gotową mieszankę przypraw do mięs. Ewentualnie zastąp ją własną kompozycją, np. z suszonych ziół, papryki i czosnku. Filety podsmażone na patelni powinny zyskać złocisty kolor. Zdejmij je i na tym samym tłuszczu przyrządź pieczarki – opcjonalnie dodaj do nich cebulę. Następnie całość wraz z kurczakiem duś w pozostałej marynacie, a powstanie dzięki temu aromatyczny sos. Danie to serwuj na ciepło, oprószone posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Będzie smaczne z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub sałatki z sezonowych warzyw: pomidorów, ogórków oraz papryki. Jak zazwyczaj przygotowujesz pierś z kurczaka i co sądzisz o tej propozycji?