Köttbullar przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Köttbullar

Autor: Ukasz

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szklanka

1 sztuka

200 gramów

1 szklanka

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce masła. Ugotowane wcześniej i przestudzone ziemniaki dokładnie ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z oboma rodzajami mięsa, jajkiem, śmietaną, woda i bułką tartą. Doprawiamy pieprzem i dobrze wyrabiamy

Krok 2

Z masy formujemy nieduże, okrągłe klopsiki, które układamy na oprószonej mąką stolnicy. Kiedy wszystkie są gotowe, rozpuszczamy na patelni resztę masła, wkładamy klopsiki i smażymy na rumiano ze wszystkich stron

Krok 3

W międzyczasie robimy sos. W rondelku roztapiamy masło. Rozprowadzamy w nim mąkę i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy bulion wołowy i śmietankę z mlekiem a następnie podgrzewamy aż wyraźnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. gotowym sosem polewamy usmażone klopsiki Podajemy z borówkami lub żurawiną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej