Gnocchi z szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi z szałwią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

null

null

100 gramów

2 sztuki

200 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą, zimną wodą i gotuj w mundurkach ok. 30 minut. Odcedź ziemniaki, bierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Do puree ziemniaczanego dodaj mąkę, gałkę muszkatołową i rozkłócone jajka, wyrób gładkie ciasto

Krok 3

Z ciasta uformuj watki i każdy pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm. W każdej kluseczce zrób palcem wgłębienie. Kluski wkładaj porcjami do wrzącej osolonej wody, zamieszaj i gotuj tak długo, do czasy kiedy wypłyną.

Krok 4

Gnocchi wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. Masło roztop, podduś na nim szałwię, polej ciepłe kluseczki i delikatnie wymieszaj. Tuż przed podaniem kluseczki posyp parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej