
Składniki
700 gramów
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
150 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kapusty wytnij głąb. Do dużego garnka włóż kapustę i gotuj 15 minut. Ściągnij liście, które zmiękły i wyciągnij z garnka. Po 10 min. znów wyjmij kapustę i obierz z wierzchnich liści.
Krok 2
Ugotuj ryż przez 15 minut . Gdy wystygnie, dodaj go do mięsa, wbij jajko, przypraw i wyrób masę. Farsz nałóż na liście kapusty i formuj gołąbki. Aby się nie rozwinęły, podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.
Krok 3
Gołąbki układaj tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Gotuj je około 40 min. na małym ogniu w bulionetce drobiowej, pomidorach pokrojonych drobno i w cukrze . Następnie wyjmij, dodaj przecier pomidorowy i ząbek sprasowanego czosnku. Gotuje jeszcze około 25 minut. Gotowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Zazwyczaj przygotowuje się je z białej gotowanej kapusty, faszerowanej różnorodnymi nadzieniami. Zamiast białej kapusty używa się czasem włoskiej lub nawet liści winogron. Te ostatnie często są umieszczane w gołąbkach typu bałkańskiego. Nadzienie do gołąbków przygotujesz na różne sposoby. Zazwyczaj składa się ono z ryżu i mielonego mięsa. Sprawdzi się mieszane, wieprzowo-wołowe, łopatka albo indyk. Jeśli chcesz, by ryż ugotował się na sypko, wybierz długoziarnisty, np. basmati albo jaśminowy. Wypłucz go przed gotowaniem, by pozbawić go skrobi. Krótkoziarnisty ryż będzie się sklejał. Dobrym składnikiem nadzienia są także grzyby, kasza jęczmienna i gryczana. Niektórzy lubią również dodatek ziemniaków. Gołąbki przygotuj razem z sosem. Sprawdzi się pomidorowy, pieczarkowy albo koperkowy. Decydując się na pomidorowy, wykorzystaj pomidory z puszki oraz przecier dla wzmocnienia smaku. Dopraw do smaku, uduś w nim gołąbki i gotowe. Wypróbuj ten przepis.