
Składniki
1 sztuka
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 opakowania
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W sporym garnku zagotuj 4 szklanki wody z dodatkiem bulionetki Knorr. Dodaj ryż i kurkumę. Gotuj ok. 15 minut.
Krok 2
Warzywa pokrój w drobne kawałki i dodaj do gotującego się ryżu. Dodaj pozostałe przyprawy. Gotuj 10 minut.
Krok 3
Pieczarki obierz i pokrój w drobne paski. Podsmaż na oliwie lub oleju. Podsmażone pieczarki dodaj do farszu.
Krok 4
Kapustę obierz w brzydkich liści i wytnij ze środka głąb. Kapustę sparz we wrzątku i ostrożnie ściągnij liście. W lekko ostudzone liście nałóż farsz i ciasno zwiń gołąbki.
Krok 5
Na dnie garnka ułóż grube liście, które nie zostały wykorzystane do gołąbków i na nich ułóż gołąbki. Całość zalej wodą z dodatkiem bulionetki Knorr. Gołąbki gotuj 30-40 minut. Gotowe gołąbki można podawać z sosem pomidorowym bądź keczupem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki jarskie
Gołąbki to danie uniwersalne. W liście kapusty zawinąć można dowolne nadzienie. Najpopularniejszą wersją są gołąbki z farszem mięsnym, ale jeżeli szukasz pomysłu na danie bezmięsne albo potrzebujesz miłej odmiany – zrób gołąbki jarskie. Nie martw się, jeśli będzie to twój debiut z gołąbkami. Wbrew pozorom ta potrawa nie wymaga wielkiego obycia w kuchni, a jej wielką zaletą jest to, że nakarmisz nią kilka osób. Gołąbki także równie pysznie smakują po odgrzaniu. Kompletując listę składników, zwróć uwagę na kapustę – najbardziej odpowiednia będzie kapusta młoda, gdyż ma najdelikatniejsze a zarazem jędrne liście. Do przyrządzenia nadzienia jarskiego, zamiast mięsa wykorzystaj pieczarki, a farsz wzbogać dodatkiem kurkumy i pikantnej papryczki chili. Tak jak w przypadku klasycznych gołąbków, także i te podawać możesz polane dosem z sosem pomidorowym czy koperkowym.