Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami w sosie | Przepisy.pl pixel

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

heart
245 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

508 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę obierz z liści i sparz je we wrzątku.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Kaszę ugotuj al dente. Grzyby obierz i pokrój na drobne kawałki, usmaż na oliwie. Dopraw do smaku pieprzem.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Po wystygnięciu wymieszaj pieczarki z kaszą.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj tak, aby nie wyleciał.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 4

Krok 5

Gotowe gołąbki włóż do głębokiego garnka, zalej bulionem i duś przez 20 minut na małym ogniu.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 5

Krok 6

Gdy kapusta i kasza będą miękkie, dodaj Knorr pieczarkowy.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gołąbki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowymGołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym

Bez wątpienia znasz te kapuściane zawijasy z czasów dzieciństwa. O kim mowa? Oczywiście o gołąbkach, które pomimo upływu lat nadal nie tracą na swej popularności. Wręcz przeciwnie! Potrawa pojawia się w coraz to innych wydaniach. Wypróbuj smakowite gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym. Gwarantujemy, że nie pożałujesz!

Dla kogo?

Gołąbki są bez dwóch zdań daniem dla każdego. Pyszny farsz, skrzętnie zawinięty w listki kapusty, przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym niejadkom.

Na jaką okazję?

To doskonały przepis na obiad w gronie rodziny lub znajomych. Sycący, aromatyczny i bardzo smaczny! Nic dodać, nic ująć!

Czy wiesz, że?

Potrawa przywędrowała na polskie stoły prawdopodobnie w XIX wieku. Nazwa dania wywodzi się z ukraińskiego hołubci oznaczającego gołąbka. Natomiast w Czechach i na Słowacji gołąbki określane są mianem hołubców.

Dla urozmaicenia:

Rodzaje gołąbkowych farszów można dwoić i troić. Najczęściej wykorzystuje się ryż, mielone mięso, kaszę, a nawet soczewicę.