
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
10 dekagramów
20 dekagramów
3 łyżki
25 dekagramów
1 szczypta
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście winogron wyjmij z zalewy i opłucz. Ryż wymieszaj z mięsem i dodaj jajka.
Krok 2
Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle* i dodaj do mięsa.
Krok 3
Masę dopraw szałwią, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj.
Krok 4
Liście winogron ułóż błyszczącą stroną do blatu. Na każdy nałóż porcję farszu. Dwa przeciwległe boki złóż nad farszem, zwiń gołąbki.
Krok 5
Dno garnka wyłóż podartymi liśćmi nie nadającymi się do faszerowania. Ułóż ciasno pojedynczą warstwę gołąbków nakładając na każdy z nich kawałek masła.
Krok 6
Wlej wodę zakwaszoną sokiem z cytryny tak, aby liście całkowicie zakryło. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut. Do ostygnięcia pozostaw w wywarze. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej