
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
30 gramów
8 łyżek
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
masło ziołowe:
80 gramów
2 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój na grube 2 cm plastry, rozłóż na papierowym ręczniku i oprósz solą – odstaw na 10 minut, a po tym czasie zbierz soki.

Krok 2
Oliwę (5 łyżek) rozmieszaj z przyprawą do grilla i posmaruj pędzelkiem plastry bakłażana.

Krok 3
Przygotuj czosnkowe masło – czosnek i natkę drobno posiekaj, wymieszaj razem z masłem, dopraw do smaku. Zawiń w folię spożywczą, formując podłużny wałeczek i wstaw do lodówki na 20 minut.

Krok 4
W salaterce połącz rukolę, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokruszony ser. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 5
Przygotuj sos: w niedużym słoiczku umieść 2 łyżki wody, ocet, musztardę, miód, posiekany czosnek oraz oliwę. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzu, słoiczek zakręć szczelnie i energicznie potrząsając wymieszaj sos.

Krok 6
Plastry bakłażana ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż 8-10 minut obracając co chwilę. Sałatkę rozłóż na talerze i polej sosem. Na wierzchu ułóż plastry grillowanego bakłażana – na każdym z nich połóż kawałek czosnkowego masła, całość posyp orzeszkami i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do sałatki będą chrupiące grzanki z bagietki – kromki pieczywa posmaruj czosnkowym masłem i upiecz na grillu wraz z plastrami bakłażana.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane steki z bakłażana
Chociaż potrawy z grilla to przede wszystkim soczyste mięsa: karkówka, szaszłyki wołowe, kiełbaski, dania warzywne także stają się coraz popularniejsze. Oprócz ziemniaków, na grill doskonale nadają się papryka i cukinia. Jeśli szukasz sposobu na bezmięsną grillowaną potrawę, przygotuj steki z bakłażana. To delikatne warzywo o mięsistym miąższu bardzo dobrze smakuje na ciepło, podane z sałatką oraz sosem. Pokrój je na grube plastry, natrzyj oliwą i przyprawą, by nabrały głębokiego smaku i piecz na grillu, obracając, by rumieniły się równomiernie. W tym czasie przygotuj chrupiącą sałatkę, która będzie świetnie kontrastowała z miękkim bakłażanem. Połącz rukolę, cebulę oraz czerwoną paprykę. Ułóż je na talerzach, posyp serem pleśniowym, np. gorgonzolą, i polej sosem. Bogatą kompozycję smaków uzyskasz, łącząc musztardę, miód, ocet balsamiczny, czosnek oraz pieprz. Na koniec ułóż na wierzchu grillowane steki z bakłażana i posyp je orzeszkami piniowymi. Urozmaicaj swoje grillowe przyjęcia z naszymi przepisami.