Grillowane steki z bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane steki z bakłażana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
135 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

346 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

30 gramów

8 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

masło ziołowe:

80 gramów

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój na grube 2 cm plastry, rozłóż na papierowym ręczniku i oprósz solą – odstaw na 10 minut, a po tym czasie zbierz soki.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 1

Krok 2

Oliwę (5 łyżek) rozmieszaj z przyprawą do grilla i posmaruj pędzelkiem plastry bakłażana.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 2

Krok 3

Przygotuj czosnkowe masło – czosnek i natkę drobno posiekaj, wymieszaj razem z masłem, dopraw do smaku. Zawiń w folię spożywczą, formując podłużny wałeczek i wstaw do lodówki na 20 minut.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 3

Krok 4

W salaterce połącz rukolę, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokruszony ser. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos: w niedużym słoiczku umieść 2 łyżki wody, ocet, musztardę, miód, posiekany czosnek oraz oliwę. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzu, słoiczek zakręć szczelnie i energicznie potrząsając wymieszaj sos.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 5

Krok 6

Plastry bakłażana ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż 8-10 minut obracając co chwilę. Sałatkę rozłóż na talerze i polej sosem. Na wierzchu ułóż plastry grillowanego bakłażana – na każdym z nich połóż kawałek czosnkowego masła, całość posyp orzeszkami i podawaj.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do sałatki będą chrupiące grzanki z bagietki – kromki pieczywa posmaruj czosnkowym masłem i upiecz na grillu wraz z plastrami bakłażana.

1

Opinie o przepisie

  • Jagoda Jagodzinska

    Jagoda Jagodzinska , 01.07.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane steki z bakłażanaGrillowane steki z bakłażana

Chociaż potrawy z grilla to przede wszystkim soczyste mięsa: karkówka, szaszłyki wołowe, kiełbaski, dania warzywne także stają się coraz popularniejsze. Oprócz ziemniaków, na grill doskonale nadają się papryka i cukinia. Jeśli szukasz sposobu na bezmięsną grillowaną potrawę, przygotuj steki z bakłażana. To delikatne warzywo o mięsistym miąższu bardzo dobrze smakuje na ciepło, podane z sałatką oraz sosem. Pokrój je na grube plastry, natrzyj oliwą i przyprawą, by nabrały głębokiego smaku i piecz na grillu, obracając, by rumieniły się równomiernie. W tym czasie przygotuj chrupiącą sałatkę, która będzie świetnie kontrastowała z miękkim bakłażanem. Połącz rukolę, cebulę oraz czerwoną paprykę. Ułóż je na talerzach, posyp serem pleśniowym, np. gorgonzolą, i polej sosem. Bogatą kompozycję smaków uzyskasz, łącząc musztardę, miód, ocet balsamiczny, czosnek oraz pieprz. Na koniec ułóż na wierzchu grillowane steki z bakłażana i posyp je orzeszkami piniowymi. Urozmaicaj swoje grillowe przyjęcia z naszymi przepisami.