Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
192 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

1 sztuka

sos:

1 pęczek

1 pęczek

0.5 pęczka

6 sztuk

1 sztuka

100 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski z oliwą, skrop sokiem z limonki i dodaj Przyprawę do kurczaka Knorr, która nada mięsu odpowiedniej ostrości i sprawi, że będzie ono soczyste. Zamarynowane kurczaki odstaw do lodówki na 6 godzin.

Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - Krok 1

Krok 2

Zioła drobno posiekaj , pokrój w kosteczkę papryczkę chili.

Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - Krok 2

Krok 3

Czosnek rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli. Dodaj do niego zioła, chilli, ocet i oliwę. Wszystko razem rozetrzyj w moździerzu (tak jakbyś robił pesto). Gotowy sos dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - Krok 3

Krok 4

Kurczaki nadziej na patyki i grilluj na patelni grillowej. Ułóż na talerzu wokół małej szklanej miski, do której nalej gotowy sos.

Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób można również przygotować pierś z kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Michał Męcik

    Michał Męcik , 12.08.2016

    W porzadku

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie ChimichurriGrillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri

Chimichurri to pochodzący z Argentyny sos do mięs. Aby przygotować ten wyjątkowy dodatek, na początek drobno posiekaj natkę pietruszki, świeżą kolendrę i pół pęczka oregano. Następnie pokrój w kosteczkę chili. Kolejny etap przygotowywania sosu to ugniatanie wszystkich składników w moździerzu. Rozpocznij od ząbków czosnku, następnie dodaj pokrojone zioła, ostrą papryczkę, ocet winny i oliwę z oliwek. Całość ucieraj do momentu, w którym konsystencją będzie przypominać pesto. Dopraw do smaku podstawowymi przyprawami. Sos chimichurri świetnie sprawdzi się do grillowanych szaszłyków z kurczaka. Będą wyjątkowo smaczne, jeśli mięso drobiowe przed podgrzewaniem odpowiednio zamarynujesz. Wykorzystaj w tym celu oliwę z oliwek i sok ze świeżo wyciśniętej limonki. Aby mięso było soczyste, po zanurzeniu w marynacie umieść je na kilka godzin w lodówce i dopiero później grilluj. Gotowe danie podawaj z sypkim ryżem, chrupiącym pieczywem lub ugotowanymi na parze warzywami. Wypróbuj ten przepis na grillowane szaszłyki z kurczaka.