Pierś z kurczaka w sosie jogurtowym: z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Piersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
766 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

663 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

0.25 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

1 łyżka

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jogurt wymieszaj ze śmietaną, dodaj sok z limonki, oregano, tymianek, kolendrę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw pokruszonymi Mini kostkami Czosnek Knorr. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Piersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowym - Krok 1

Krok 2

Brytfankę wysmaruj tłuszczem, przełóż do niej piersi. Piecz 20 minut w 190 stopniach.

Piersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowym - Krok 2

Krok 3

Wyjmij, przewróć piesi, polej powstałym sosem i piecz jeszcze 15 minut.

Piersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowym - Krok 3

Krok 4

Wyłącz piekarnik, piersi przykryj folią aluminiową i pozostaw tam jeszcze 10 minut.

Piersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • Słabe

    Słabe , 19.06.2021

    Panienka tak miesza że nie wiadomo kiedy ten sos jogurtowy podać

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Magdalena Zieman

    Magdalena Zieman , 16.01.2020

    Dobre tylko sos się trochę zważył

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Wiśniowska

    Magda Wiśniowska , 06.03.2016

    Ciekawy przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystian Cebula

    Krystian Cebula , 20.02.2016

    Dobre :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowymPiersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowym

Kurczak w sosie jogurtowym to świetny pomysł, jeśli zazwyczaj z piersi kurczaka smażysz kotlety. W końcu nadszedł czas na odmianę! Upiecz je, podaj z sosem jogurtowym doprawionym aromatycznymi ziołami i ciesz się nowym smakiem. Filet z kurczaka w sosie jogurtowym to uczta dla podniebienia! 

Dla kogo?

Przynajmniej raz w tygodniu jesz na obiad filet z kurczaka i potrzebujesz kulinarnych inspiracji? Świetnie! Pierś z kurczaka w sosie jogurtowym pozwoli Ci odkryć kwintesencje nieoczywistych smaków.

Na jaką okazję?

Na obiad lub kolację. Wszystko zależy od dodatków, bo filet z kurczaka w sosie jogurtowym sam w sobie stanowi delikatną potrawę. 

Czy wiesz, że?

Sos jogurtowy do kurczaka możesz zmodyfikować i dodać do niego tylko te zioła, które najbardziej lubisz. Wolisz koperek od natki pietruszki? Zamień je, a sos zyska inny aromat.

Dla urozmaicenia

Podaj filet z ulubioną surówką, a stworzysz idealne danie na kolację. Bez wyrzutów sumienia!