
Składniki
500 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
250 mililitrów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pierś z kurczaka w małe paski, por posiekaj w krążki.

Krok 2
Przypraw mięso przyprawą Knorr, dodaj rozmaryn oraz polej sokiem z cytryny.

Krok 3
Kurczaka oraz posiekany por ułóż w żaroodpornym naczyniu. Zalej śmietaną, dodaj curry i dobrze wymieszaj. Naczynie przykryj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Kurczaka podaj z ryżem lub ugotowaną soczewicą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w porach i sosie curry
Jeśli lubisz orientalne akcenty w kuchni, to przepis na kurczaka w porach i sosie curry na pewno przypadnie Ci do gustu. To szybki i oryginalny sposób na przyrządzenie drobiu. Kawałki posiekanego pora idealnie skomponują się z kremowym sosem i wyrazistym smakiem curry. Zacznij od pokrojenia piersi z kurczaka w niewielkie paski, a następnie posiekaj pora w krążki. Dopraw mięso przyprawą do pikantnego kurczaka, dołączając również rozmaryn i sok z cytryny – sprawią, że potrawa nabierze odpowiedniego aromatu i będzie jednocześnie soczysta. W żaroodpornym naczyniu ułóż kawałki kurczaka i posyp je posiekanym porem. Przykryj naczynie, a potem wstaw do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C.
Dla kogo?
Przepis na kurczaka w sosie curry posmakuje wszystkim fanom drobiu. Jeśli brakuje Ci pomysłów na to, jak przygotować ten rodzaj mięsa, kurczak w porach będzie świetnym wyborem. Wypróbuj naszą recepturę i dodaj kolejną pozycję do swojego domowego menu.
Na jaką okazję?
Kurczak curry z porem będzie smaczną propozycją jako dodatek do domowego obiadu. Możesz połączyć go z ziemniakami, ryżem, kaszą czy też ulubionymi warzywami. Sprawdzi się również jako przystawka na większej imprezie lub jako przekąska do pracy czy szkoły.
Czy wiesz, że?
Curry jest jedną z najpopularniejszych przypraw w rejonach Azji. Sprawdź nasz przepis na kurczaka w porach z dodatkiem curry i przetestuj jego działanie!
Dla urozmaicenia:
Gotowego kurczaka w porach i sosie curry podawaj z ryżem, kaszą pęczak lub ugotowaną soczewicą. Jako dodatek sprawdzi się prosta sałatka z czerwonej papryki i pomidorów lub cząstki cytryny, którymi ozdobisz danie. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje kurczak w porach – potrawa inspirowana orientalną kuchnią.