
Składniki
0.5 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
40 dekagramów
2 sztuki
10 dekagramów
1 szczypta
2 łyżeczki
3 łyżki
150 mililitrów
30 dekagramów
5 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obie mąki wymieszaj.
Krok 2
Dodaj jajka, oliwę, łyżeczkę soli i wodę. Zagnieć ciasto, formuj z niego wałki i pokrój na kluski.
Krok 3
Gotuj je w lekko osolonej wodzie około 25 minut.
Krok 4
Pieczarki i pora pokrój w plastry. Duś w małej ilości wody pod przykryciem do czasu, gdy pieczarki zrobią się miękkie.
Krok 5
Dodaj masło sól i pieprz. Dolej śmietanę i podgrzej.
Krok 6
Sos pieczarkowy wylej na kluski i posyp pokruszonym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej