
Składniki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój bagietkę na 16 kromek.
Krok 2
Do blendera włóż mięso krewetek, kasztany, imbir, cebulkę bez szczypiorku, sól mąkę kukurydzianą, białko i połowę liścia kolendry. Zmiksuj wszystko na drobne kawałki. Potem dodaj łyżkę wody, wymieszaj, by utworzyła się gładka masa, i przełóż do miski.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na każdą kromkę nałóż masę i równo rozprowadź ją łyżką. Ułóż grzanki na blasze i piecz w piekarniku przez 12-15 minut, aż bagietka się przyrumieni.
Krok 4
Posyp grzanki nasionami sezamu, szczypiorkiem, resztą drobno posiekanej kolendry i podawaj.
Krok 5
Grzanki można podawać. Można podać do nich małą miseczkę jasnego sosu sojowego lub słodkiego sosu chili do zamaczania.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej