Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal
105 przepisów - 21 dni
Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami
NOWY PRZEPIS
łatwe
614 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
125 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Piekarnik ustaw na funkcje nagrzewania „góra-dół” i temperaturę 160°C. Bagietkę pokrój w na kromeczki o grubości około 1-2cm. Z bazylii oderwij kilka pojedynczych listków. Pomidora umyj, wytrzyj do sucha, usuń ogonek, a całe warzywo pokrój na cienkie plasterki. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w taki sam sposób jak pomidor.

Krok 2
Ząbek czosnku obierz z suchych łupinek i przeciśnij przez praskę. Do miseczki przełóż miękkie masło, dodaj czosnek i wymieszaj za pomocą małej łyżeczki.

Krok 3
Kromki pieczywa cienko posmaruj czosnkowym masłem, następnie układaj naprzemiennie plastry pomidora i sera. Dopraw pieprzem. Grzanki przełóż na formę i zapiekaj około 5 min. Gotowe zapiekanki udekoruj listkami bazylii. Zapiekanki podawaj natychmiast, póki są gorące.


Dobra rada:
Do przygotowania czosnkowych grzanek możesz użyć bagietki z poprzedniego dnia. Aby kromki miały ładny podłużny kształt i zmieściły więcej składników, tnij pieczywo ostrym nożem i po skosie.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami
W przepisie zauważyć można bardzo mocny wpływ kulinariów prosto z Italii. Chrupiące pieczywo nabiera pełni smaku dzięki dodatkowi masła czosnkowego. Mozzarella i pomidory to składniki, bez których włoskie dania byłyby niekompletne. Chcesz wiedzieć, jak w 15 minut przyrządzić prawdziwie śródziemnomorską ucztę? Skorzystaj z naszego przepisy na pyszne grzanki z mozzarellą i pomidorem!
Dla kogo?
Mogłoby się wydawać, że do podgrzania pieczywa nie potrzeba specjalnych instrukcji. Tym razem jednak należy porzucić opiekacze i tostery. Grzanki z piekarnika z delikatnym serem mozzarella i pachnącymi latem pomidorami to zupełnie inny poziom!
Na jaką okazję?
Gdy wracasz do domu po długim dniu, masz ochotę na pyszną kolację, której zrobienie nie zajmie zbyt dużo czasu? Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami są propozycją idealną. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut, by móc się delektować pysznym, typowo włoskim daniem.
Czy wiesz, że?
Oryginalny ser mozzarella wytwarzany jest w południowych Włoszech ze świeżego mleka bawolic. Najczęściej sprzedaje się go w postacie niewielkich, okrągłych kawałków (kęsów) zanurzonych w serwatce. Mozzarella jest nie tylko ważnym składnikiem wielu popularnych dań włoskich, ale także doskonałym dodatkiem do kanapek, zapiekanek oraz różnego rodzaju sałat.
Dla urozmaicenia:
Grzanki możesz przygotować na wiele sposobów np. z dodatkiem pomidorowego lub bazyliowego pesto, plasterków szynki, albo sałatki zrobionej z drobno siekanego pomidora i białej cebuli. Na talerzach zrobi się jeszcze bardziej kolorowo. Takie kompozycje warto udekorować pokruszonymi orzeszkami piniowymi lub świeżymi listkami bazylii. Ależ to smaczne!