Homary w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Homary w sosie pomidorowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

200 gramów

1 szczypta

2 sztuki

6 sztuk

50 mililitrów

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Homary umyj i włóż do posolonej wody na 8 minut.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórek i przetrzyj przez sito.

Krok 3

Do pomidorów dodaj zmiażdżony czosnek oraz jeden posiekany liść bazylii.

Krok 4

Na rozgrzaną oliwę wrzuć sos, posól i gotuj przez 10 minut.

Krok 5

Homary odcedź i osusz, po czym włóż do sosu.

Krok 6

Wlej wino oraz wrzuć resztę posiekanej bazylii i gotuj jeszcze przez 5 minut pod przykryciem.

Krok 7

Podawaj z białym pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej