
Składniki
2 łyżki
200 gramów
1 szczypta
2 sztuki
6 sztuk
50 mililitrów
800 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Homary umyj i włóż do posolonej wody na 8 minut.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórek i przetrzyj przez sito.
Krok 3
Do pomidorów dodaj zmiażdżony czosnek oraz jeden posiekany liść bazylii.
Krok 4
Na rozgrzaną oliwę wrzuć sos, posól i gotuj przez 10 minut.
Krok 5
Homary odcedź i osusz, po czym włóż do sosu.
Krok 6
Wlej wino oraz wrzuć resztę posiekanej bazylii i gotuj jeszcze przez 5 minut pod przykryciem.
Krok 7
Podawaj z białym pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej