
Składniki
1 sztuka
null
null
200 gramów
120 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż i soczewicę namocz w wodzie w osobnych naczyniach na 10 godzin.
Krok 2
Po tym czasie osobno zmiksuj i dodaj trochę wody, by powstało gęste, gładkie i płynne ciasto.
Krok 3
Długo mieszaj do powstania jednolitych mas. Dodaj odrobinę wody by poprawić konsystencję.
Krok 4
Następnie dodaj sól i odstaw na 8 godzin w ciepłe miejsce, aby ciasto sfermentowało. Ciasto powinno urosnąć, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
Krok 5
Dużą patelnię posmaruj połówką cebuli namaczanej w oleju i postaw na ogniu. Ciasto nakładaj rozprowadzając je na całej powierzchni patelni i smaż z obu stron jak naleśnik. Gotowe placki wyłóż z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
Krok 6
Podaj kiedy są gorące, przypraw curry

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej