
Składniki
600 gramów
4 łyżki
1 łyżeczka
150 gramów
5 sztuk
1 pęczek
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Comber oczyść z nadmiaru tłuszczu. W miseczce przygotuj marynatę – połącz musztardę, posiekany czosnek (2 ząbki), posiekany rozmaryn oraz oliwę. Marynatą posmaruj mięso i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Krok 2
W tym czasie pieczywo okrój ze skóry, pozostały czosnek i natkę posiekaj. Gorczycę upraż na suchej rozgrzanej patelni. Pieczywo zmiksuj w malakserze na sypko, dodaj czosnek, posiekaną natkę, cebulę oraz uprażoną gorczycę Knorr i wymieszaj. Dopraw do smaku. Następnie dodaj masło i wyrób jednolitą masę.

Krok 3
Mięso po wyjęciu z lodówki obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni, następnie ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Krok 4
Przygotowaną masę z pieczywa nałóż na mięso i delikatnie dociśnij tak, aby nie spadło podczas pieczenia.

Krok 5
Mięso wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 8-10 minut, w zależności, jak bardzo wypieczone mięso lubisz.


Dobra rada:
Upieczone mięso podawaj z chrupiąca sałatą i np. pieczonymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jagnięcina pieczona z rozmarynem
Czy Twój jadłospis składa się głównie z dań z kurczaka i wieprzowiny? Czas to zmienić! Pora na urozmaicenie! Sięgnij również po jagnięcinę! Dziś pod lupę weźmiemy pieczoną jagnięcinę z chrupiącą skórką z gorczycą i rozmarynem. Mmm… czujesz już ten aromat?
Dla kogo? Dla prawdziwych mięsożerców i głodomorów! Pokochasz ten smak już po pierwszym kęsie!
Na jaką okazję? Na obiad dla całej rodziny.
Dla urozmaicenia: Jagnięcina pieczona z rozmarynem będzie pasować do chrupiącej sałaty czy pieczonych ziemniaków.
Czy wiesz, że? Jagnięcina wyróżnia się cennymi składnikami odżywczymi. Jest również źródłem wartościowego białka. Ponadto, zawiera cenny kwas linolowy – niezbędny do zachowania prawidłowych funkcji organizmu.