Jagnięcina pieczona z rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnięcina pieczona z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
48 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

150 gramów

5 sztuk

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Comber oczyść z nadmiaru tłuszczu. W miseczce przygotuj marynatę – połącz musztardę, posiekany czosnek (2 ząbki), posiekany rozmaryn oraz oliwę. Marynatą posmaruj mięso i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Jagnięcina pieczona z rozmarynem - Krok 1

Krok 2

W tym czasie pieczywo okrój ze skóry, pozostały czosnek i natkę posiekaj. Gorczycę upraż na suchej rozgrzanej patelni. Pieczywo zmiksuj w malakserze na sypko, dodaj czosnek, posiekaną natkę, cebulę oraz uprażoną gorczycę Knorr i wymieszaj. Dopraw do smaku. Następnie dodaj masło i wyrób jednolitą masę.

Jagnięcina pieczona z rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Mięso po wyjęciu z lodówki obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni, następnie ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Jagnięcina pieczona z rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Przygotowaną masę z pieczywa nałóż na mięso i delikatnie dociśnij tak, aby nie spadło podczas pieczenia.

Jagnięcina pieczona z rozmarynem - Krok 4

Krok 5

Mięso wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 8-10 minut, w zależności, jak bardzo wypieczone mięso lubisz.

Jagnięcina pieczona z rozmarynem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Upieczone mięso podawaj z chrupiąca sałatą i np. pieczonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jagnięcina pieczona z rozmarynemJagnięcina pieczona z rozmarynem

Czy Twój jadłospis składa się głównie z dań z kurczaka i wieprzowiny? Czas to zmienić! Pora na urozmaicenie! Sięgnij również po jagnięcinę! Dziś pod lupę weźmiemy pieczoną jagnięcinę z chrupiącą skórką z gorczycą i rozmarynem. Mmm… czujesz już ten aromat?

Dla kogo? Dla prawdziwych mięsożerców i głodomorów! Pokochasz ten smak już po pierwszym kęsie!

Na jaką okazję? Na obiad dla całej rodziny.

Dla urozmaicenia: Jagnięcina pieczona z rozmarynem będzie pasować do chrupiącej sałaty czy pieczonych ziemniaków.

Czy wiesz, że? Jagnięcina wyróżnia się cennymi składnikami odżywczymi. Jest również źródłem wartościowego białka. Ponadto, zawiera cenny kwas linolowy – niezbędny do zachowania prawidłowych funkcji organizmu.