Wątróbka z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wątróbka z jabłkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

22

heart
225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

300 mililitrów

10 gramów

1 szczypta

50 mililitrów

100 gramów

1 opakowanie

400 gramów

200 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem, podsmaż na patelni z obu stron. Przełóż na bok.

Wątróbka z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Na patelni podsmaż pokrojone w plastry kawałki cebuli, czosnku, jabłka i suszonej śliwki. Całość smaż około 4 minut.

Wątróbka z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wszystko zalej czerwonym winem i gotuj, aż wino odparuje zupełnie, dodaj wtedy Sos do pieczeni ciemny Knorr rozmieszany w 300 mililitrach wody – całość zagotuj.

Wątróbka z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj na powrót wątróbkę i gotuj jeszcze około 1 minuty, wątróbka powinna być różowa w środku.

Wątróbka z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Potrawę dopraw majerankiem.

Wątróbka z jabłkami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Arthur Jacob Dabrowski

    Arthur Jacob Dabrowski , 07.02.2016

    jak moznasolic watrobke na poczatku???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz , 29.11.2015

    robiłam wątróbkę drobiową z jabłkami, powiem szczerze ze pychota..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Świąteczna gęś
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka z jabłkamiWątróbka z jabłkami

Wątróbka z jabłkami i dodatkiem suszonych owoców, podlana winem i podana z ciemnym sosem to dla kuchennych znawców połączenie niemalże kultowe. Osoby nieprzekonane do takich połączeń, powinny go szybko spróbować. Gwarantujemy, że nie pożałują. Wątróbka występuje na polskich stołach przeważnie w towarzystwie podduszonej cebulki. Z całą pewnością nie kojarzy się z wykwintnością. Wystarczy jednak dodać do niej kilka składników, aby wyczarować wyjątkowe danie, idealne na specjalne okazje. Cielęca wątroba to mięso delikatne, a więc nie wymaga długiego smażenia. Wystarczy opiec kawałki wątróbki na patelni przez kilka minut na każdej stronie. Aby wątróbka nie stwardniała, posól ją dopiero po zdjęciu z patelni, tuż przed połączeniem jej z owocami i ciemnym sosem pieczeniowym. Na koniec nie żałuj suszonego majeranku. Danie serwuj z bagietką oraz lampką czerwonego wina.