Jaja marmurkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jaja marmurkowe

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

6 ziaren

15 ziaren

4 sztuki

2 łyżeczki

40 mililitrów

10 ziaren

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

1 opakowanie

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na pół twardo, prze 6-7 minut.

Krok 2

W tym czasie wszystkie przyprawy przesyp do moździerza i utłucz.

Krok 3

Jajka ostudź i potłucz skorupki, ale nie zdejmuj ich.

Krok 4

Jajka przełóż do rondelka, dodaj wszystkie przyprawy, herbatę, dwie łyżki sosu sojowego oraz sherry.

Krok 5

Zalej 3/4 litra wody i gotuj przez 10 minut pod przykryciem od momentu wrzenia. Następnie trzymaj w gorącej wodzie kolejne 5 minut.

Krok 6

40 ml sosu sojowego zmieszaj dokładnie z tabasco, posiekanym szczypiorkiem oraz sosem sałatkowym Knorr. .

Krok 7

Jajka ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na ćwiartki. W sosjerce podawaj sos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaja marmurkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaja marmurkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaja marmurkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaja marmurkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaja marmurkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaja marmurkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaja marmurkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jaja marmurkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej