Jajka benedyktyńskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka benedyktyńskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
476 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

342 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 plastry

1 łyżeczka

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułki pokrój na 2 cm kromki i zapiecz chwilę w piekarniku.

Krok 2

Plastry boczku rozłóż na pergaminie i upiecz na chrupko w nagrzanym piekarniku.

Krok 3

W rondelku zagotuj wodę z octem i odrobiną soli, zamieszaj łyżką i wbijaj delikatnie jajka do wrzącej wody. Gotuj 2 minuty. Wyjmij cedzakowa łyżką i odcedź.

Krok 4

Na chrupkich tostach ułóż plasterki boczku i ugotowane jajka. Polej każde z nich sosem holenderskim i udekoruj gałązkami koperku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka benedyktyńskieJajka benedyktyńskie

Jajka benedyktyńskie to dobre rozwiązanie na efektowne śniadanie, zarówno od święta, jak i na co dzień. Jajko w koszulce zaserwowane na grzance, to także świetny sposób na przystawkę. Do przygotowania dania wykorzystaj kajzerkę, bagietkę lub chleb tostowy. Kromki pieczywa zapiecz w piekarniku lub podsmaż z obydwu stron na patelni. Tak samo możesz postąpić z plastrami wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej. Jajka wbij bezpośrednio do wrzącej wody ugotowanej z dodatkiem octu. Zanim wbijesz jajko, zamieszaj wodę, by stworzyć wir. Kiedy białko się zetnie, delikatnie wyjmij jajko. Potrawę warto wzbogacić innymi składnikami, np. szparagami. Jajka benedyktyńskie podawaj z sosem holenderskim lub z sosem majonezowym z chrzanem. Możesz delikatnie posypać je pieprzem. Jajka zaserwuj w towarzystwie miksu sałat z oliwą lub sałatki z pomidorów i bazylii. Do dekoracji użyj koperku lub posiekanego szczypiorku. Sprawdź nasz przepis na jajka benedyktyńskie i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.