
Składniki
3 sztuki
1 szklanka
3 szklanki
1.5 szklanki
0.5 szklanki
2 łyżeczki
2 szklanki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
Odmierzamy 2 łyżki mąki i obsypujemy nimi maliny.
Krok 3
W oddzielnej miseczce miksujemy na jasną, puszystą masę jajka z cukrami.
Krok 4
Następnie powoli dodajemy jogurt, olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Krok 5
Blaszkę do pieczenia (w oryginalnym przepisie 22 x 33 cm. u mnie tortownica o śr. 26 cm) smarujemy Kasią i wysypujemy bułką tartą lub kaszką manną.
Krok 6
Ciasto wylewamy do formy na wierzch, układamy maliny.
Krok 7
Pieczemy w temp. 180 C przez 45-50 min. do suchego patyczka. Smacznego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej