Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami
łatwe
415 osób zapisało

Składniki
pieczony kurczak:
200 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
na kanapkę:
2 sztuki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
0.5 sztuki
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Oliwę połącz z majerankiem i przyprawą do mięs. Mieszanką natrzyj mięso.

Krok 2
Zawiń w folię aluminiową i piecz przez 20 minut. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia. Możesz przygotować mięso dzień wcześniej i wstawić je do lodówki.

Krok 3
Pieczywo posmaruj chrzanem. Kurczaka pokrój w plastry. Ułóż na pieczywie.

Krok 4
Udekoruj kiełkami, papryką i orzechami.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli chcesz rozpocząć swój dzień od zdrowego i smacznego śniadania, przepis na kanapki z pieczonym kurczakiem i warzywami będzie dobrym rozwiązaniem. Głównym składnikiem jest tu mięso, które na początek należy zamarynować w oliwie i przyprawie (będzie bardziej soczyste, jeśli do marynaty wlejesz kilka kropel soku z cytryny). Tak przygotowany drób odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut, żeby smaki poszczególnych składników dokładnie się przeniknęły. Po tym czasie włóż go do piekarnika i zapiekaj, aż mięso będzie odpowiednio miękkie oraz soczyste. Następnie przygotuj chleb razowy i pokrój warzywa. Pieczywo posmaruj chrzanem, który nada całości wyrazistego smaku, ułóż na nim pokrojonego w cienkie plastry kurczaka i dodaj paprykę. Tak przygotowane pożywne kanapki serwuj udekorowane kiełkami (np. rzeżuchy, rzodkiewki, lucerny lub słonecznika), papryką i orzechami włoskimi. Zainspiruj się naszym przepisem i już dziś przyrządź to zdrowe, pyszne, a jednocześnie lekkie śniadanie. Życzymy smacznego!