
Składniki
320 gramów
1 sztuka
50 gramów
60 gramów
160 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, każde jabłko pokroić na osiem części. Na patelni o średnicy 30 cm z nieprzywieralną powłoką rozpuścić masło, dodać jabłka, przemieszać je drewnianą łyżką, tak aby wszystkie cząstki pokryły się masłem.
Krok 2
Dodać cukier, zwiększyć ogień do średniego-dużego. Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 12 minut do momentu, gdy jabłka zaczną się rumienić, ale nie będą tracić kształtu.
Krok 3
Ostrożnie przełożyć jabłka do półmiska, starając się zachować na patelni jak najwięcej sosu.
Krok 4
Do sosu dodać sok jabłkowy, zwiększyć ogień i Gotować przez ok. 5 minut, by płyn odparował i zgęstniał do postaci syropu. Powstałym sosem polać jabłka.
Krok 5
Jabłka można wykorzystać natychmiast lub odstawić do ostygnięcia.
Krok 6
Przed podaniem rozdzielić jabłka na 4 talerzyki, polać je sosem, do każdej porcji dodać kulkę lodów. Deser można posypać rodzynkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karmelizowane jabłka z lodami
Karmelizowane jabłka z lodami to idealna propozycja na szybki i smaczny deser. Aby go przygotować, na początek obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój każdy z owoców na osiem części. Następnie rozpuść na patelni tłuszcz, dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj, posypując je cukrem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka się zarumienią. Uważaj jednak, by się nie rozpadły i zachowały swój kształt. Ostrożnie przełóż je do dużego półmiska. Powstały sos zachowaj na patelni i dodaj do niego sok jabłkowy. Zwiększ ogień, a następnie gotuj całość przez kilka minut, by płyn odparował i zgęstniał – powinien przypominać syrop. Powstałym sosem polej jabłka ułożone na półmisku. Podawaj je natychmiast lub pozostaw do ostygnięcia. Przed zaserwowaniem, rozdziel owoce na talerzyki i na każdej porcji ułóż gałkę waniliowych lodów. Do dekoracji użyj rodzynków, posiekanych orzechów włoskich lub migdałów (mogą być w płatkach) oraz startej czekolady (białej lub mlecznej). Dla urozmaicenia dołóż rurki waflowe. Wypróbuj nasz przepis na ten smaczny, a jednocześnie prosty deser.