Karp faszerowany orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp faszerowany orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1.5 łyżeczki

3 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

40

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia oczyść z łusek oraz wnętrzności (odłóż wątróbkę oraz ikrę), dokładnie opłucz zimną wodą. Natrzyj przyprawą Knorr zarówno wewnętrzną, jak i zewnętrzną stronę ryby i skrop oliwą. Odstaw na 30 minut.

Krok 2

Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na oliwie. Dodaj orzechy, posiekaną natkę pietruszki, wątróbkę oraz ikrę, dopraw do smaku - całość wymieszaj.

Krok 3

Przygotowanym farszem wypełnij wnętrze ryby a następnie zaszyj otwór bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami.

Krok 4

Oprósz mąką i obsmaż z obu stron. Skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowanego karpia piecz w 180 stopniach ok. 30 minut.

Krok 5

Przygotuj zalewę - wymieszaj jogurt, jajka i mąkę - polej nią karpia na 10 minut przed końcem pieczenia.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp faszerowany orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp faszerowany orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp faszerowany orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp faszerowany orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp faszerowany orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp faszerowany orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp faszerowany orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp faszerowany orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp faszerowany orzechamiKarp faszerowany orzechami

Jeśli chcesz przygotować niecodzienną i wykwintną potrawę, karp faszerowany orzechami jest właśnie dla Ciebie. Aby go przyrządzić, potrzebujesz jedynie cebuli, zmielonych orzechów włoskich, karpia (w całości), jajek, jogurtu naturalnego i przypraw. Te ostatnie stanowią bardzo ważny element dania, nadają mu bowiem intensywnego aromatu. Rybę przypraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, papryką i natką pietruszki (możesz użyć także przyprawy w płynie). Jeśli chcesz, dodaj do farszu podsmażonych pieczarek i chałki (możesz zastąpić ją nasączoną w mleku bułką). Karp faszerowany sprawdzi się na elegancki obiad lub kolację. Z powodzeniem może być alternatywą dla popularnej wersji karpia bożonarodzeniowego. Rybę wypełnioną farszem, zaszyj nicią spożywczą i dodaj sok z cytryny lub limonki. Danie najlepiej prezentuje się podane na dużym półmisku. Wystudzoną i pokrojoną w dzwonki rybę udekoruj cytryną w plastrach, koperkiem i rodzynkami (świetnie sprawdzą się także migdały). Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj go na najbliższą okazję. Smacznego!