
Składniki
1 kilogram
1.5 łyżeczki
3 sztuki
0.5 szklanki
1 szklanka
3 sztuki
1 łyżeczka
1 pęczek
1 łyżeczka
1 łyżeczka
40
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia oczyść z łusek oraz wnętrzności (odłóż wątróbkę oraz ikrę), dokładnie opłucz zimną wodą. Natrzyj przyprawą Knorr zarówno wewnętrzną, jak i zewnętrzną stronę ryby i skrop oliwą. Odstaw na 30 minut.
Krok 2
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na oliwie. Dodaj orzechy, posiekaną natkę pietruszki, wątróbkę oraz ikrę, dopraw do smaku - całość wymieszaj.
Krok 3
Przygotowanym farszem wypełnij wnętrze ryby a następnie zaszyj otwór bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami.
Krok 4
Oprósz mąką i obsmaż z obu stron. Skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowanego karpia piecz w 180 stopniach ok. 30 minut.
Krok 5
Przygotuj zalewę - wymieszaj jogurt, jajka i mąkę - polej nią karpia na 10 minut przed końcem pieczenia.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp faszerowany orzechami
Jeśli chcesz przygotować niecodzienną i wykwintną potrawę, karp faszerowany orzechami jest właśnie dla Ciebie. Aby go przyrządzić, potrzebujesz jedynie cebuli, zmielonych orzechów włoskich, karpia (w całości), jajek, jogurtu naturalnego i przypraw. Te ostatnie stanowią bardzo ważny element dania, nadają mu bowiem intensywnego aromatu. Rybę przypraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, papryką i natką pietruszki (możesz użyć także przyprawy w płynie). Jeśli chcesz, dodaj do farszu podsmażonych pieczarek i chałki (możesz zastąpić ją nasączoną w mleku bułką). Karp faszerowany sprawdzi się na elegancki obiad lub kolację. Z powodzeniem może być alternatywą dla popularnej wersji karpia bożonarodzeniowego. Rybę wypełnioną farszem, zaszyj nicią spożywczą i dodaj sok z cytryny lub limonki. Danie najlepiej prezentuje się podane na dużym półmisku. Wystudzoną i pokrojoną w dzwonki rybę udekoruj cytryną w plastrach, koperkiem i rodzynkami (świetnie sprawdzą się także migdały). Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj go na najbliższą okazję. Smacznego!