Karp w szarym sosie z bakaliami – przepis z cebulą | Przepisy.pl pixel

Karp w szarym sosie z bakaliami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
74 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

300 mililitrów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

6 ziaren

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spraw karpia pozbawiając go wnętrzności, czyszcząc z łusek, odetnij głowę. Gotowa rybę wyfiletuj oddzielając mięso od ości.

Karp w szarym sosie z bakaliami - Krok 1

Krok 2

Płaty ryby pokrój w mniejsze kawałki, przypraw do smaku, skrop sokiem z cytryny i obłóż kolejno pokrojoną w plastry jedną cebulą. Całość zafoliuj i odstaw do lodówki na jeden dzień.

Karp w szarym sosie z bakaliami - Krok 2

Krok 3

Warzywa (marchew, seler, por, pietruszkę i jedną cebulę), głowę i resztki karpia bez łusek zalej około litrem wody, dodaj przyprawy (ziele, liść i ziarenka pieprzu) i gotuj przez godzinę. Rybny wywar przecedź przez sito.

Karp w szarym sosie z bakaliami - Krok 3

Krok 4

W tak powstałym wywarze na bardzo wolnym ogniu ugotuj filety z karpia.

Karp w szarym sosie z bakaliami - Krok 4

Krok 5

Sos szary : Na patelni, na tłuszczu, zeszklij ostatnią pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj białe wino, gotuj aż wino zupełnie odparuje. Patelnie zdejmij z ognia, dodaj dwie szklanki ciepłego wywaru rybnego oraz Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie dobrze doprawiony i nabierze odpowiedniej gęstości, starte na tarce pierniki i całość dokładnie wymieszaj.

Karp w szarym sosie z bakaliami - Krok 5

Krok 6

Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż pierniki się rozgotują, a sos delikatnie zgęstnieje. Dodaj sparzone migdały i rodzynki, sos gotujemy kolejne 5 minut.

Karp w szarym sosie z bakaliami - Krok 6

Krok 7

Na koniec dopraw do smaku sokiem z cytryny. Sos powinien być delikatnie słodkawy, a zarazem przyjemnie kwaśny. Dodaj wcześniej zblanszowaną rybę i jeszcze raz całość gotuj kolejne 5 minut.

Karp w szarym sosie z bakaliami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gotowego sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Nada to potrawie nieco świeżości.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w szarym sosie z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w szarym sosie z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w szarym sosie z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w szarym sosie z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w szarym sosie z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w szarym sosie z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w szarym sosie z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp w szarym sosie z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w szarym sosie z bakaliamiKarp w szarym sosie z bakaliami

Karp w szarym sosie z bakaliami to klasyczna potrawa wigilijna. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. świeżej ryby oraz warzyw (marchwi, selera, pora i cebuli). Z pokrojonych warzyw oraz resztek karpia zrób wywar. Jeśli chcesz, by rybne filety zyskały wyrazisty smak i aromat, dodaj do niego liść laurowy, ziele angielskie oraz świeżo zmielony pieprz. W tak powstałym wywarze gotuj filety na bardzo małym ogniu. Pamiętaj jednak, że sekret tego dania tkwi w słodko-kwaśnym sosie, który przygotujesz na bazie pokrojonej cebuli oraz bakalii. Plasterki cebuli zeszklij na patelni, a następnie dodaj do niej dwie szklanki ciepłego wywaru rybnego, starte na tarce pierniki oraz sparzone migdały i rodzynki. By sos zyskał kwaśny posmak, dopraw go pod koniec gotowania sokiem z połowy cytryny. Dobrym pomysłem będzie także dorzucenie kilku suszonych owoców, np. moreli. Przygotowaną rybę zalej sosem, a na jej wierzchu poukładaj plastry cytryny. Gotowe danie podawaj razem z mieszanką sałat oraz chlebem. Zainspiruj się i przygotuj karpia w szarym sosie z bakaliami.