Gałki rybne - kulki z ryby, pulpety: przepis | Przepisy.pl pixel

Gałki rybne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
141 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

229 osób wydrukowało

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść rybę i podziel na filety. Na szkielecie, płetwach i głowie ugotuj zawiesisty rosół z dodatkiem włoszczyzny, cebuli i połowy posiekanej zieleniny oraz łyżeczki przyprawy Knorr.

Gałki rybne - Krok 1

Krok 2

Przecedź gotowy rosół, jarzyny razem z rybą przepuść przez maszynkę lub zmiksuj.

Gałki rybne - Krok 2

Krok 3

Dodaj do masy jajko i resztę posiekanej zieleniny. Jeśli masa jest zbyt rzadka – dodaj bułkę tartą.

Gałki rybne - Krok 3

Krok 4

Formuj niewielkie gałki i gotuj w rosole na małym ogniu około 20 minut, uważając, aby się nie rozpadły. Możesz także gałki obtoczyć w bułce tartej z przyprawą Knorr i usmażyć na oleju.

Gałki rybne - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gałki rybneGałki rybne

Z delikatnego rybiego mięsa przyrządzisz wyśmienite pulpeciki, które podasz zarówno na obiad, jak i na bożonarodzeniowy stół. Do przygotowania gałek rybnych będziesz potrzebować dowolnej ryby słodkowodnej – może to być karp lub szczupak. Oczyść ją i wyfiletuj. Usunięty szkielet, a także płetwy i głowa posłużą jako baza do bulionu rybnego. Umieść je w garnku razem z włoszczyzną, natką pietruszki oraz cebulą (aby ta ostatnia nabrała intensywniejszego smaku, opal ją wcześniej nad palnikiem). Na koniec dodaj szczyptę przyprawy uniwersalnej. Gotowy rosół przecedź tak, by pozostał klarowny bulion. Połącz ugotowane warzywa z rybą i zmiel je w maszynce lub zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj do niej jajko, aby pulpeciki miały odpowiednią konsystencję. Drobno posiekaj świeże zioła, np. szczypiorek, i wsyp do masy. Formuj z niej niewielkie kulki i gotuj je w bulionie. Warto wypróbować też inny wariant – pulpety obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju. Gałki podawaj na ciepło z dodatkiem ziemniaków. Udanego gotowania.