
Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
0.25 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrop rybę sokiem z cytryny, posyp przyprawą Delikat Knorr, następnie pokrój w plastry.
Krok 2
Rozpuść kostkę Bulionu Knorr w szklance wrzątku. Pokrój warzywa, zalej wywarem, dodaj piwo i ugotuj, następnie przetrzyj.
Krok 3
Roztrzep jajko i maczaj w nim rybę, którą następnie obtaczaj w mące z bułką.
Krok 4
Usmaż karpia, po czym zalej go sosem warzywnym i duś przez 20 minut.
Krok 5
Rozetrzyj masło z Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Posmaruj bułkę, usmaż grzanki i podawaj razem z rybą.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp Wigilijny
Karp wigilijny w wersji duszonej z warzywami przypadnie do gustu osobom, które lubią ryby w delikatniejszym wydaniu. Filety z karpia mają wyrazisty smak, ale dodatek sosu z duszonymi warzywami dodaje im łagodności. Karpia wigilijnego serwuje się z grzankami czosnkowymi lub świeżym pieczywem. Sos powstały z pietruszki, marchewki i selera, startych oraz duszonych w bulionie z przyprawami, będzie dobrze komponował się z również z kaszą, ryżem czy dodatkami mącznymi (kluskami śląskimi, kopytkami). Potrawa sprawdzi się więc nie tylko przy okazji świątecznej kolacji, ale też jako codzienny obiad. Dopełnieniem dania może być surówka z białej kapusty lub sałatka z roszponką, pieczonym burakiem i serem kozim. Ryba będzie też smaczna z ziemniakami – purée lub gotowanymi. Przy bardziej uroczystych okazjach serwuj ją na półmisku ozdobionym karbowaną sałatą lub plastrami cytryny. Posyp karpia przed podaniem koperkiem, kolendrą lub natką pietruszki. Ten przepis pomoże Ci go przyrządzić. Zobacz, jak to zrobić.